Makeup for blue eyes

makeup for blue eyes

I’m always one to say, that whatever your eye colour is, use whatever colours you like. And many colours actually do suit different eye colours. But for someone just starting with makeup and eyeshadow, it can be helpful to know a little something about eye colours and how to pair them with the best suitable colours.

In this post I will give you makeup tips for blue eyes. I love blue eyes – there is just something mesmerizing about them – no wonder my man has beautiful big blue eyes. Blue is also an easy colour to bring out, and you can enhance your eyes with eyeshadow colours.

Basically you just need to use some knowledge you have about colours and pair them accordingly. Also an important note is this: Is your eye colour more warm or cool -toned? If it’s cool, you can use warm colours, to get the biggest impact – or cool colours, if you want your look to be more harmonious.

What colours suit blue eyes?

complementery colours for blue

The complementary eyeshadow colours are bronze, golden and orange, so basically you can’t go wrong with warm brown shades. Blue as a colour is somewhat cool, so pairing it with warm complimentary colour really makes it stand out.

analogous colours for blue

You can also try analogous colours, such as blue or purple eyeshadow for blue eyes. That doesn’t make the eye colour stand out as much as using complementary colours, but it looks really nice and harmonious.

grey colours

Another great colour for blue eyes is grey. It makes your eyes look super icy blue and it’s great for those, who prefer cool tones.

What if my eyes are blue AND green?

I feel you, and I’m one of those people. Basically you can bring out the blue in your eyes using these same tricks and you can also follow the rules for green eyes, to bring out the green in your eyes. It’s a win win! I find that since my eyes are blue-green and leaning more to warm than cool – I can make the blue in my eyes stand out the most with cool tones such as purple (maybe that’s why it’s also one of my favorite eyeshadow colours).

Makeup for blue eyes

This makeup tutorial is a very basic tutorial for blue eyes – I’m using warm brown colours with gold and bronze. These colours really make the eye colour pop! I also paired this look with a fun blue liner (I just couldn’t  help myself, since I got this new liner as a present and I’m obsessed with blue), but you can obviously skip that or replace that with a regular black liner.

makeup for blue eyes tutorial

Step 1: First, apply a light warm brown shade on your lower lashline and on your crease-area as shown in the photo. Take a darker shade and deepen that colour. This is your eye shadow ‘base’. Blend these colour well.

Step 2: Apply a bronze and a golden shade on your lid, half and half. Pat it on to get the most pigment.

Step 3: Apply some light shimmer in your inner corner and line your eyes.

And there is that! Any blue-eyes ladies out there? What is your favorite eyeshadow colour? Any favourite palettes?

best makeup for blue eyes

This makeup and my photo with the visible acne/scarring got a lot of likes on my insta (@charlottaeve). I’m still proudly wearing my imperfect skin – and didn’t want to edit it for this tutorial either. Makeup is about so much more, than being perfect. For anyone suffering from acne: don’t let it stop you from playing with makeup and enjoying it.

blue eyes makeup tips

PRODUCTS

Urban Decay Primer Potion Original
NYX Perfect Filter Palette, Golden Hour
NYX Vivid Brights liner, Sapphire

Brows
Holika Holika Wonder Drawing Skinny Eyebrow, 02

Share:

17 Comments

 1. Lilat ja siniset on aina olleet omia suosikkeja. Uutena vuotena testasin pinkkiä ja se oli tosi jees myös! Kuva löytyy instasta @tiia_littlebigthings

  Reply
 2. Henna
  2018-01-04

  En ole itse koskaan kärsinyt aknesta, mutta arvostan suunnattomasti tuota sun asennetta! Aken on kuitenkin asia, mille ei itse mahda mitään, joten miksi sen pitäisi antaa rajoittaa elämää millään tavalla 🙂 Upea meikki, ja korostaa kyllä just ihanasti sun silmiä! <3

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-01-05

   Kiitos, ihanasti sanottu <3

   Reply
 3. Teresa S
  2018-01-04

  Täällä yksi sini-vihreä-harmaasilmäinen. Kaunis tuo sininen rajaus. Minulla on ruskeita ja lilaa käytössä, olisipa kokeilla tuollaista erilaista!

  Kaikki me ollaan täydellisiä just omine säröinemme. Kiva tutustua sun blogiin.

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-01-05

   Kiitos, siitä vaan rohkeasti kokeilemaan uusia värejä <3 Ja kiva kun eksyit tänne!

   Reply
 4. Mari
  2018-01-05

  Todella kaunis meikki, tuo rajaus tuo kivaa extraa lookkiin 🙂 Mulla on vihreät silmät ja käytän kyllä ihan mitä sattuu, suosikkeja kuitenkin vihreät ja lämpimät ruskeat ja pronssiset sävyt. Myös punertavat näyttää tosi kivoilta, vastaväri kun on :).

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-01-08

   Kiitos! Joo mäkin kyllä käytän ihan mitä värejä vaan. Tärkeintä että ite tykkää <3

   Reply
 5. Rachael
  2018-01-05

  I have that blue liner but I still haven’t tried it – I’ve had it about a year I definitely need to pull it out, looks gorgeous
  Helpless Whilst Drying

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-01-08

   Yeah! Thanks for commenting x

   Reply
 6. tuulanneli
  2018-01-05

  Täällä kanssa yksi sinisilmäinen ja käytän yleensä harmaan ja sinisen sävyjä luomiväreissä.
  Upea, että rohkeasti näytät akne -ihosi. Aknelle ei aina voi mitään.
  Oli todella kiva tutustua blogiisi 🙂

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-01-08

   Kiitos! 🙂

   Reply
 7. Laura
  2018-01-07

  Täällä yksi sini-harmaa simmupari! Omat suosikit on myös lämpöisiä ja pronssisia, sillä olen huomannut niiden tuovan kivaa kontrastia ja nostavan silmien sinisyyttä esiin. Neutraalit harmaat eivät pue minua samalla tavalla, vaikka värinä niistä pidänkin. Todella nätti meikki ja hyvät kuvat, kuten aina, Charlotta! <3

  xx Laura / Laurantaina Beauty Blog

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-01-08

   Kiitos Laura! <3

   Reply
 8. Lizzie Bee
  2018-01-07

  Oooh I’m loving the little dash of blue liner in this! What a lovely eye makeup walkthrough. Thanks for sharing your tips! I’m one of those who have blue/brown eyes, so this might come in handy.

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-01-08

   Thank you – and your eye colour sounds mesmerizing! <3

   Reply
 9. Amy
  2018-01-18

  Love your makeup in this! I love to wear grey eye makeup with my blue eyes.

  Amy – http://AMbeautyedit.com

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-01-19

   Thanks x

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top