Satamassa

english blog from finland

 

Rakastan satamia.

Niissä on jotain mielettömän kaunista. Tykkään siitä ajatuksesta, että voi vain lähteä ja purjehtia minne ikinä tahtookaan ja olla meren ympäröimänä. Todellisuudessa tosin tuijotan vain veneitä, mietin miten järjettömän kallista sellaisen omistaminen olisi ja miten äänekäs moottori on isän veneessä.

Silti. Satamissa on rauhaa – todellakin – verrattuna vaikka lentokenttiin. En ole mikään lentokenttien ystävä. Onko ihmistä, joka oikeasti nauttii niistä ilman stressiä? Mutta Amsterdamiin ei pääse 2,5 tunnissa veneellä, joten suuntana on pian lentokenttä.

Odotan sitä innolla tosin. Tiedän eläväni hyvää elämää, kun olen matkalla lentokentälle. Matkustaminen – se on yksi luksusasia, josta en osannut lapsena edes haaveilla. Aamuviideltä herätys reissuun? Ei väsytä yhtään.

(Oikeasti, olen superväsynyt enkä malta odottaa lomaa, joka alkaa tuosta ihanasta kaupungista ja päättyy Berliiniin.)

Jotain muuta halusin vielä sanoa satamista. Tämän:

blogger from finland

Voit mennä ja tulla
Voit paeta

Voit nähdä maailman kauneimmat paikat
mutta moottori hurisee
eikä kannata pysähtyä keskellä ei mitään

Mutta voit mennä

Saatat muistaa sen paikan
sen ajan
josta matka alkoi
jossa menetit kaiken köyden
ja nostit lipun sankoon

Voit paeta

Koska se ei ehkä ole sinun paikkasi, rakas
Vaikka yrititkin kovemmin
Ei ehkä kuulosta lupaavalta (mutta lupaan)
Sinulla on turvasatamasi

 

Kuvat Viivi N. Media

 

Oletko lukenut vielä näitä?
Charlotta kuka?
Vilkutan sulle moikka, en hyvästi
Itsevarmuudesta

Share:

8 Comments

 1. Yiota
  2017-07-21

  I love travelling, that feeling when you arrive at the airport and you know that in a few hours you will be landing to a new country and discover new places, see new things and meet new people and cultures and also create memories, best feeling in the world.
  Yiota
  pinkdaisyloves.blogspot.com

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-07-21

   Exactly <3 I always relax when the plane takes off.

   Reply
 2. Eleni
  2017-07-21

  I love harbours and boats and being near the sea! Could I have this every day? Well, I used to and these days I don’t, I’ve made it my purpose to do so again. I prefer travelling by boat, I cannot stand the plane and I have fear of flying anyway. Thinking about it, it’s normal as I’m not a bird and up there isn’t my usual environment. We fly way more than taking a boat because we’re between London and Athens, but in the summer, once we land in greece it’s all about harbours and boats! Love the sound the ships make when they approach the harbour and seeing all of these little and bigger bats parked all around. Sooo pretty! Enjoy your holiday lovely!

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-07-23

   Haha yes it’s normal since you’re not bird :–D I’m gonna use that one! I knew you probably love harbors (cause it has to do with sea) lovely. <3

   Reply
 3. LindaLibraLoca
  2017-07-22

  I like airports, they are so full of promise and freedom. Even more than harbours, maybe because I rarely travel by boat and mostly travel by plane. But I love being by the sea, be it on the shore or in a harbour, the sea is endless, or at least she seems to be.

  Linda, Libra, Loca: Beauty, Baby and Backpacking

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-07-23

   Yeah I get that. 🙂

   Reply
 4. Amy
  2017-07-26

  So pretty! I love harbours -although I also love airports!- and we often drive to both if wanting to get some fresh air. The harbour is lovely to walk around, but I also like watching planes take off from the airport. Anything which makes me think of travel and adventure clears my mind.

  I hope you have an amazing trip! I’ve only passed through the airport and would love to stop in Amsterdam.

  https://amyevans.co.uk – Amy

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-08-08

   Yeah I like to look at planes taking off. That’s one of the things I do enjoy at airports. 🙂 Thank you, the trip was awesome! <3

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top