I have tried almost everything | Acne & me

acne hormonal acne my experience

hormonal acne blog

So, it’s safe to say I was wrong.

My recent battle towards acne with antibiotics seemed like it was working, and on this post you can see how happy I am with my skin and the results. And for some time, my skin was doing pretty good. I even told everyone about it – how antibiotics cured my acne and how my acne didn’t come back. I was even planning on doing a post about it – a little update on my skin and how it looked even better after the treatment. I didn’t think I would have to do another acne update, but here we are. I feel disappointed, but then again there are people who have gotten help from antibiotics, so maybe I had to try and see for myself. We are all individuals anyway.

As I said, for a long time I felt like my skin was doing amazing. I had some breakouts every once in a while, but I wasn’t stressing about them. There was a pimple or two and then they were gone. There were some major breakouts, but then it all settled down. Then there were more pimples.. and this time, they didn’t seem to go away. I feel like my acne came back super quickly, overnight. Bam, and it was all over my jaw again. Possibly worse, than ever.

I have to admit – seeing these photos for the first time was a shock. Is that really my skin? It sure doesn’t feel like it.

acne hormonal acne my experience  i have tried everything acne

Before I felt super down about the acne. It has been stressful and hard on me mentally. But I have kinda changed the way, that I think about it and how I see myself and how I talk about myself. Acne isn’t the first thing that I see, when I look into the mirror. And obviously, since it’s on my jaw I can’t even see it that well, than if it was on my forehead for example.

Maybe I’m tired of the battle – I don’t want to be at war with myself. I don’t want to waste any energy towards something as boring as acne. I’m focusing on the good things – the skin on my forehead, nose and cheeks. There my skin is beautiful. To me, it’s flawless. And then there are obviously other good things – not just my looks.

acne antibiotics and diet

My skin (and my mood) after the antibiotics.

To sum everything together, I did a little list. I have now tried almost all the ways to treat acne. Including

 • Isotretinoin
  I ate two rounds of some kind of isotretinoin drug – at least I’m pretty sure it was that, or at least one of them was. I can’t be sure, ’cause I can’t remember the names. This was when I was about 13 years old. Those did help a bit on each time, but then again it didn’t, so I’m horrified of ever trying this again.
 • Differin
  This was around my teens too, nope NOPE.
 • Birth control
  This did help and kept the acne at bay for seven years – damn my skin was perrrfect during those years.
 • Acnatac 
  It did help a bit and I blogged about it, read all on Acnatac tag.
 • Antibiotics 
  It did help at the time, but acne came back after. I did monthly posts during my four month treatment, check the Apocyclin tag.
 • Being wheat-free aka gluten free
  It was great for my stomach and maybe it did balance my skin ever so slightly, but it could also be the full moon, so I’m not convinced.
 • Being sugar-free aka ditch the sweets
  There are several times I have tried this for some weeks or maybe a month at a time, but I dread to inform you, that eating sweets every once in a while – say once a week – isn’t the reason for my acne.
 • Being dairy-free
  Now this is interesting. I think being dairy-free does balance my skin a bit. Then again I still get acne, so everything kinda sucks, don’t you think? Okay to be honest I like eating less dairy – it’s good for my health and actually this one makes sense, ’cause dairy can affect hormones and my acne is hormonal. But anyway you must be shocked, but being dairy free didn’t cure my acne.
 • Drinking lots of water
  Honestly?
 • Changing the pillowcase regularly
  I’m just kidding at this point.
 • Coconut oil
  Hahah you’re killing me

I mean, you can not not laugh at this at this point.

There are still some things I haven’t tried. So, let’s hope the next acne post shows the actual solution to my acne, which is clearly hormonal. You can tell my acne is hormonal, ’cause it started right after I quit the pill and it’s on my jaw – the typical place for hormonal acne.

But to get to the point or to end this post the way I want to end it, here’s something that happened: Last Saturday, fresh after sauna, Risto said to me: “You are beautiful” and then he put his hand on my chest right where my heart is and said “and you are beautiful in here too”. And that – ladies and gentlemen – is what matters in life.

acne makeup coverage

In this photo you can see, how my skin looks with makeup. Flawless elsewhere, on my jaw you can see the acne even through makeup.

Feel free to share your experiences with acne! This can be our little peer support place.

PS. I accidentally lost your comments. Thank you all for commenting and sorry!

Share:

11 Replies to “I have tried almost everything | Acne & me”

 1. – The comments were lost, because of some technical issues (all fine now). I was able to save these two from google – thank you all for commenting and sorry!<3 -

  Krista commented
  :
  “Moikka,
  En itse kärsi aknesta, mutta kärsin rosaceasta, joten jollain tavalla samastun paljon tarinaasi ja fiiliksiisi joita kuvaat. Oletko lukenut oheisen postauksen, jossa testattiin Essen tuotteita ja hoitoja aknesta kärsiville? http://katjakokko.com/essen-ihonhoitotutkimus-tulokset-aknen-hoidossa/ Tulokset vaikuttavat hyvältä, ja itse olen saanut Essen tuotteista helpotusta Rosaceaan. Itse ab-kuureja syöneenä, voin vain todeta että ne auttoi hetken mutta yleensä rosacea tuli takaisin ja tuplasti ärhäkkäämpänä, joten päätin että apu on pakko löytää muualta. Tsemppiä!”

  My reply:
  “Moi, jep, rosacea on varmasti ihan yhtä lailla fiiliksiin vaikuttava. Kiitos vinkistä ja tsempeistä, täytyy lukaista. <3"

  Iina B commented:
  “Muistaakseni kookosöljyä ei suositella aknesta kärsivän iholle, siksi itsekin rajoitin sen käyttöä vain ruoanlaittoon.

  Itse kärsin hormonaalisesta aknesta ja olen antibioottikuurinkin syönyt siihen. Tällä hetkellä olen ottanut joka iltaiseen käyttöön The Ordinaryn Azelaic Acid 10% Solutionin joka tuntuu kyllä tekevän ihosta vähän tasaisemman tuntuisen eikä niin punoittavan – itsellä kun tuppaa myös kasvot punoittamaan herkästi

  Akne ei tosiaankaan ole mikään pikkujuttu eikä sitä henkistäkään taakkaa ymmärrä kuin ne jotka itse myös kärsivät siitä. Tsemppiä!”‘

  My reply: “Joo en siis missään nimessä oo ikinä käyttänyt kookosöljyä kasvoilleni, se oli vitsi niin kuin tuo veden juonti ja tyynyliinan vaihtaminenkin. Aina vaan tuntuu olevan joku, joka antaa nää vinkiksi niin oli pakko lisätä ne tohon. My bad.

  Kiitti tuotevinkistä! Ite oon nyt käyttänyt TBS:n Drops of Youth seerumia, joka on kans tuntunut tuovan pientä helpotusta.

  Kiitos tsempeistä ja tsempit sinnekin <3"

 2. Mulla on samalla alueella kuin sulla aknea ja puhkesi myös e-pillereiden lopettamisen jälkeen. On hyvin yleistä, että e-pillereiden lopettamisen jälkeen keltarauhashormonitaso on alhainen, jolloin estrogeenin osuus nousee. Tämä aiheuttaa usein aknea juuri tuolla alueella. Olen alkanut fiksaamaan nimenomaan tätä balanssia ruokavaliolla, johon kuuluu laadukkaat vitamiinit sekä parsakaali päivittäin. Lisäksi käytän vahvaa otsonoitua öljyä ja tämä on auttanut niiiiiin paljon että melkein itkettää. Ihoon tulee edelleem finnejä kausittain mutta tulehdus on poissa ja näpyt paranevat huomattavasti nopeammin. Tuloksia ei näy heti, mulla alkoi iho rauhoittumaan muutaman kuukauden käytön jälkeen. Oon myös lukenut kokemuksia joissa iho on rauhoittunut viikossa mikä alkuun vähän lannistikin, mutta onneks olin kärsivällinen. Tsemppiä, tiedän miten raskaalta akne voi välillä tuntua, mutta onneksi on kohtalontovereita ja tärkeintä on opetella olemaan armollinen itselleen! Olen muuttunut ihmisenä myös hyvin paljon aknen takia joten olen melkein joskus jopa kiitollinen siitä että itselleni puhkesi akne, koska se on opettanut arvostamaan ns. oikeasti tärkeitä asioita ihan uudella tavalla.

  1. Jep, nimenomaan se ylimääräinen estrogeeni aiheuttaa tätä. Tai hormonitasapainon järkkyminen ylipäätään. Mulla on kans vitskut kunnossa ja parsakaali kuuluu kans päivittäiseen ruokavalioon. Otsonoidusta öljystä oon jonkun verran kuullut, täytyykin tutustua aiheeseen vielä enemmän. Kiitos vinkeistä ja kiitos tsempeistä! <3 Ja voin kyllä samaistua tohon vikaan lauseeseen :).

 3. Voisiko sinulla on monirakkulaiset munasarjat? Silloin e-pillerit tasaavat hormonitason normaaliksi ja aknea on silloin kun niitä syö. Asian saa selville gynekologin tekemällä ultraäänitutkimuksella ja verikokeilla.

  1. Jep, sitä oon miettinyt itsekin.

 4. amazing post! It was the same with me. I have acne-prone skin and my hormones are not really very balanced (more or less). I tried so many things out. Last year I got a prescription cream with some very strong topical antibiotic. My skin reacted so badly.
  I’m not using any strong stuff anymore, and I switched my skincare to the Low Ph – acids 🙂
  It works so well for me. Have you ever tried acid exfoliants?
  Akvile

  1. Thank you! Yeah I’ve tried some creams too, they kinda helped at first I thought, but then they also made my skin super dry and sore. I have tried and I use acid exfoliants regularly. They are amazing for my skin 🙂

 5. Mulla ainoa, mikä oikeasti auttoi (diane nova pillerien lisäksi), oli accutane. Mutta sekään ei ole loppuelämän solution.

  Hoitotulosta täytyy pitää yllä käyttämällä avitcid-tretioniinivoidetta säännöllisesti.

  Oon myös huomannut, että mun akneiho ei kestä yhtään monien tähänkin vaivaan suosittelemaa luonnonkosmetiikkaa. Kaikki orgaaninen aines tuntuu ruokkivan tulehdusta ja iho menee hetkessä tosi huonoon kuntoon.

  Eli apteekin perusvoide kosteutukseen ja lactacyd tms meikinpoistoon ja ihon puhdistukseen. Yöksi avitcid.

  Kaikki on yksilöitä, mutta tää toimii mulla.

  Tsemppiä!

  1. Kiitos kun jaoit sun kokemukset ja vinkit! 🙂 Ja kiitos tsempeistä, onneksi akne on nyt oikeastaan selätetty.

 6. Hi! I found your blog via google searching for Kocostar Princess Eye Pads which isn’t really the reason I decided to comment on here. Actually, it is the way you show your acne history / journey so raw and honest on here. I am suffering from hormonal acne too and have tried so, so much. Your comments on all those well meant advices such as eating cleaner, no dairy, changing towels, pillow-cases etc. made my day. I’ve had those exact thoughts too many times. I used to feel bad for not trying to change my pillow case every night but my guts told me that this just cannot be the reason for my skin acting up. Anyway, thanks a lot and all the best!

  1. Hi and welcome – happy you found your way in here. 🙂 It hasn’t been easy showing the journey and talking about it, but I think that in a way it also helped me, like therapy. Having acne and feeling like it’s your fault is the worst, but that guilt is all a little too familiar to me too. All the best to you and thank you for commenting!

Leave a Reply