Skin update – 6 months of birth control pills for acne

acne before after

I thought it was just yesterday, when I last updated you about my skin improvement. I remember taking the photos, sharing them and thinking: “Wow, my skin is looking so good. My acne is almost all gone.”

Well… first of all, it’s been three months since that update. And since then, my skin has actually, really, improved. To the point where I would even use the word flawless for it.

Today, I can honestly say that my skin looks so good. No acne. I still have the occasional pimple – mostly on my back – but I think it’s getting better. Though there are days, when I lose my nerves with my back acne. Treating my back seems to be an impossible task compared to my face.

skin after acne

Birth control pills for acne

I wouldn’t necessarily say that my acne is cured, as I feel like I’m medicating it. I’ve been taking birth control pills for almost six months now. The pills I take are called Cypretyl and they are (I think) the strongest, and usually prescribed for acne. I am so happy I made the decision to start taking them again, because my skin problems have had a serious impact on me (and not the least, because it was physically painful).

I don’t have any side effects from the pills. Actually the opposite. I used to suffer from killer periods – and now I can manage.

birth control pills for acne

Also – don’t mind me looking like a completely different person here… Besides my acne being gone, taking botox has changed my face quite a bit. Read about the botox here.

How do I treat my skin?

Besides the pills, I also have some skincare products, that I blame (ha ha) as well for my now smooth skin. I wrote about The Body Shop’s Drops of Youth -serum, which I still use and warmly recommend to anyone suffering from uneven skin and pimples.

A serum, that actually makes a difference

I also love these three products from Lavera, that I wrote about. Especially that cleanser and day cream – so good.

New skincare faves

I do a mask once a week and usually I use one from Madara.

My favorite masks by Madara

And to get an idea of my routine, here is my old skincare routine from March. Obviously the products have changed now.

My skincare routine – 12 products I use daily

skin acne birth control pills

Are there any of you taking birth control pills for acne as well?

Share:
Pin Share

12 Comments

 1. Nora
  2018-06-18

  Hei vau! Meiletön muutos sulla tuossa ihon kunnossa!
  Olen nyt itsekin syönyt neljä ja puoli vuotta Cypretyliä. Aloitin sen aikoinaan poskien lievään akneen sekä ehkäisynä ja on toiminut hurjan hyvin. Cypretyl on tosi hormoonipitoinen valmiste ja varmaan vuoden päästä ihmetellääkin lääkärin kanssa, että pitäisikö vaihtaa toiseen merkkiin. Mutta hyvällä omatunnolla voi ainakin sen viitisen vuotta syödä, mulla ei tänä koko aikana ole mitään sivuoireita ja iho on ollut kerrassaa upea :D!

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-06-18

   Hih, eikö 🙂 Kiitos <3 En tiennyt, että sitä voi syödä noinkin kauan! Muistaakseni aikoinaan mulle sanottiin rajaksi kolme vuotta sille. No, hyvä tietää!

   Reply
 2. MariaGlow
  2018-06-18

  Hei upeeta! Tosi hyvältä näyttää! Ja siis noi kuukautiskivut on järkyttävätä, mut itsehän sain päänsärkyä pillereistä, et ennemmin syön silloin yhtenä päivänä sitä kipulääkettä kuin monena päivänä päänsärkyyn. Mulla arvet ei oo parantunu noin hyvin kun sulla! Tai siis edelleen punasia arpia kasvoissa, mut mun iho onkin tosi herkkä muutenkin. Jännään edelleen palaako akne, koska nyt tuntuu et iho alkaa pikkuhiljaa taas kääntyä rasvaisempaan suuntaan..

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-06-19

   Hih kiitos <3 Voi ei :/ Mulla kyllä tulee arpia helposti ja kroppakin on täynnä niitä, mut joo tosiaan kasvoista on kyllä lähtenyt parantuun ihanan nopeesti. Syytän kyllä hyvää ihonhoitorutiinia kans siitä, luulen että vähän nopeuttanu prosessia. Voi kun sullakin pysyis akne poissa, ja toi ois vain jotain hetkittäistä ailahtelua, kun iho hakee tasapainoa.

   Reply
 3. Kaitlin
  2018-06-19

  Näyttää tosi hyvältä! 🙂
  Vitsit minä luulin ihoni jo parantuneen sen verran että voisin yhden finnintappoaineen jättää tauolle, niin kolme päivää ilman ja leuassa tunkee kolme finniä, voi itku

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-06-19

   Kiitos! Hah, joo, on se vaan pienestä kiinni joskus 😀 Mielenkiinnosta utelen, että mitä finnintappoainetta käytät? 🙂

   Reply
   1. Kaitlin
    2018-06-19

    Se on apteekin La Roche-Posayn Effaclar Duo+ voide, pelasti kyllä ihoni sen jälkeen kun kilpirauhaslääkitys ilmeisesti sotki hormonini tai jotain kun iho alkoi kukkia ihan järkyttävästi sen aloitettuani.

    Reply
    1. Charlotta Takkula
     2018-06-20

     Okei, kiitti vinkistä!

     Reply
 4. jane
  2018-06-19

  Your skin looks amazing
  I am actually afraid to try birth control pills as they said it can give acnes.

  Much Love,
  Jane | The Bandwagon Chic

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-06-19

   Thank you! Huh, well I guess it depens on the brand and on the person as well..

   Reply
 5. Geeta
  2018-11-01

  Hey Charlotte, I stumbled across your blog whilst looking for cures against hormonal acne. I used birth control pills for almost 7 years and a few months ago decided to stop and got crazy hormonal acne outbreaks and loads of hair loss. I really don’t want to switch back to birth control so think I’m going to try the DIM pills you mentioned. Hope this will work for me 🙁 Anyways, thanks for sharing your story! Love, Geeta

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2018-11-01

   Hi! Happy you found your way here – though I’m sad you suffer from acne as well. Hopefully DIM pills help you. I think the next time I stop taking birth control pills I will try DIM again as well. Thanks for commenting x

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top