The most common mistakes in skincare

Skincare is really everyone’s business. Still it raises a lot of questions. As a cosmetologist I value a good skincare routine and I’m always eager to learn more and try new things. I didn’t always know how to take care of my skin so maybe you can learn something from my mistakes!

IMG_0054

The most common mistakes in skincare

Wrong / too harsh product for cleansing
When I saw Clearasil’s “ACNE REMOVAL SUPER PURIFYING MEGA 5 in1” product I, too, fell for it. I had a really bad acne and felt like I needed something super effective for my super dirty face. Me thinking that and using that product makes me sad. The products was way too harsh for my skin and I would never recommend it to anyone. I also tried drugstore products, but they were just as bad. It’s true that an oily skin needs an effective product, and preferably in gel form, but the right product can also be gentle and moisturizing. 

Skipping the morning cleansing
It’s logical to clean your face from makeup in the evening but the morning cleansing is crucial as well. You sweat a lot in the night time and you roll around in your sheets, so it’s important to freshen up in the morning. Now someone may say that it dries the skin too much. I will repeat myself: An effective product can be gentle. A good product won’t dry you out. Oh and also: you wouldn’t put your day cream on a dirty face, right? Good.

The place of purchase
The place where you’re buying your groceries shouldn’t be the place you’re buying your lotions from. Also – those cheap supermarkets aren’t the place to be, when it comes to skincare. Sure you can get a nice-looking lotion for couple of bucks there, but good quality and good products cost a bit more. Also I wouldn’t necessary recommend drugstores (in Finland). Those very basic lotions aren’t enough for all skin types. Been there, done that!

Then where should you shop? At your cosmetologist’s or a cosmetics store. Professional products are usually better from my experience, because the ingredients and the consistency in products are well considered. Organic products are great for your skin, because they don’t contain controversial ingredients and natural ingredients are simple but effective.

The ingredient  list
The INCI-list is a very challenging area of research even for a professional, but there are some things you should try to understand. First I would say that a short and a simple list is usually a good sign, as well as readable components. When you start to read the ingredients lists, you may also learn, what ingredients work and do not work for you. For example, if you have dry skin, chances are, that you want to stay away from products containing alcohol. Also, there are some ingredients that are controversial that you should do some research on. Those are ingredients like mineral oil, silicons or parabens. Try products containing them and decide for yourself, if they suit you.

Ingredients are always listed depending on what substance it contains the most. So if you are looking for – say – properly moisturizing oil, but the first ingredient is Aqua, you’ve been screwed. I’ve noticed that understanding INCI lists is easier with natural products.

Trusting the internet or your friend’s cousin’s sister’s girlfriend
It’s great that the internet and forums are full of skincare tips and product recommendations, but remember to be critical about who you’re taking the advice from. A good example is coconut oil, that was so hyped a while ago. People recommended it to cleansing, as a moisturizer, as an exfoliant, to put on a bread and between your toes. Sure coconut oil works great for some purposes, but it’s not for everyone. And you oily/combination ladies out there – don’t bother. As an oily faced beauty myself I can use coconut oil to remove my makeup, but I do have to remove the oil as well. Otherwise it will clog up my pores and make me break out. For dry skin? Maybe! Keep in mind that we all have different skin types and what works for someone may not work for you. Also these “DIY” skincare tips make me cringe so bad. Be careful out there!

Keep in mind that we all have different skin types and what works for someone may not work for you.

That’s all for now. What do you think? I would be happy to hear your thoughts.

IMG_0063

Photos Inka Lähteenaro

Share:
Pin Share

8 Comments

 1. janka
  2016-04-18

  Riittääks aamulla vesipesu ja kasvovesi? Ja saanko laittaa arganöljyä silmänympärysalueelle iltaisin ku se on kuiva? Entä laitanko sen sitten ennen vai jälkeen silmänympärysvoiteen vai jääkö se pois? -Janka

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2016-04-18

   Joo riittää tai vaihtoehtoisesti puhdistus putsarilla. 🙂 Mut kylmä vesi ja kasvovesi on kyl aika <3 aamulla. Voit laittaa arganöljyä silmänympärysiholle ja siis ennen silmänympärysvoidetta eli ensin öljy sit voide. Voit myös kokeilla jättää poiskin 🙂

   Reply
 2. Mulan
  2016-04-18

  Tuttua settiä, mutta musta on vaan hyvä, että näistä kirjoitetaan enemmän. Ihmisillä on edelleen tiukassa jotkut uskomukset ihonhoidosta (arvaa kuka myös on käyttänyt Clearasilia ja kookosöljyä ;). Eli näistä ei voi kirjoittaa mielestäni liikaa.

  Tosin minusta tuntuu, että ihoni on voinut paremmin, kun olen käyttänyt puhdistusmaitoa ja -öljyä vaahtojen ja geelien sijaan. En mielelläni palaa käyttämään niitä uudestaan, kun hellävarainen puhdistuskin on toiminut.

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2016-04-19

   Niimpä! Toi Clearasil on kyl niin perus, apua 😀 Onkohan se ikinä toiminut kellään?

   Kiva kuulla, että oot löytänyt toimivia tuotteita. 🙂 Puhdistusöljy on kyllä aika tärkeä, jos käyttää paljon meikkiä. Ite pesen meikit ensin semmosella.

   Kiitos kun kommentoit! <3

   Reply
 3. ansu
  2016-04-19

  Parhaita vinkkejä taas! U rock <3

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2016-04-20

   Kiitos ihana! <3

   Reply
 4. Niina
  2016-04-23

  Jokainen tyylillään 🙂 Apteekissa esim. myydään muutakin kuin perusvoiteita. Ja sitten taas itse olen kokenut joidenkin luonnonkosmetiikan voiteiden tuoksut ylitsepääsemättömiksi. Ainakin kasvoilla, eli hyvä voide on mennyt käsivoiteeksi.

  Kookosöljyintoa en ole itsekään ymmärtänyt ollenkaan, mutta joillekin sekin käy. Käsien suojana olen kuivaihoisena kokenut talvella parhaimmaksi nimenomaan mineraaliöljyä sisältävät tuhdit tuotteet. Alle paremmin imeytyvää käsivoidetta ja päälle sitten kunnon jankkia. Mahtaisiko luonnonkosmetiikasta löytyä vastaavaa? Voisin kokeilla, jos löytyy.

  Ja itsestä tuntuu vähän kurjalta, jos vaikka luonnonkosmetiikan valmistaja kokee tarpeelliseksi mollata apteekkikosmetiikkaa, niinkuin olen henkilökohtaisesti erään suomalaisen merkin kohdalla kokenut. Myös aika iso osa suomalaisista ostaa voiteensa marketeista. Ovatko he totaalisen väärässä ja hukkateillä?

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2016-04-25

   Jep! Totta. Oon kokeillut apteekin kalliimpiakin merkkejä, mutta en oo henkilökohtasesti vakuuttunut. Toiset tykkää käyttää vaikkapa Vichyn voiteita ja se on ihan ok. Ja noista tuoksuista – mulla oli oikeestaan ennakkoluulot luonnonkosmetiikasta just noista tuoksuista. Mut sekin on vähän merkistä kiini. Itekään en tykkää vahvoista tuoksuista, mut esimerkiksi EkoPharman tuotteet on hajusteettomia ja mun mielestä kivan freesejä kun taas Dr. Hauschkan tuotteissa iskee ruusun tuoksu päin kasvoja heti. Tykkään kans Madaran tuoksuista ja samoin Helixiumilla oli aika miedot tuoksut.

   Mun lemppari käsivoide tällä hetkellä on EkoPharman vadelmakäsivoide. Imeytyy aika kivasti, mut toimi mulla kyllä talvellakin. Tuntuu, että kynnetkin vahvistu vähän sitä käyttämällä. 🙂 Mut en oo jankkia käyttänyt, kun en henk koht tykkää jankkimaisesta tunteesta käsissä 😀 Et toi vadelmakäsivoide on suht kevyttä. Ja itse oon kans kosteuttanut käsiä kookosöljyllä ja arganöljyllä.

   Munkaan mielestä yritysten ei kuulu mollata muita brändejä. Tälläistä ei oo itellä tullut onneks vastaan. Onneks itse en oo tälläisessä vastuussa, vaan voin kertoa rehellisen mielipiteeni 😀 Eli viimeiseen kysymykseesi: Kyllä.

   Kiitos kun kommentoit! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top