Ferritiinitesti paljasti raudanpuutteen

 

*mainoslinkki

Viime joulukuussa kävin verikokeissa ilman lääkärin lähetettä. Ostin verikoesetin *Puhdilta. Kyseessä on palvelu, josta voi valita mitkä testit haluaa laboratiossa testauttaa. En tiennyt palvelusta mitään, ennen kuin mieheni siitä minulle vinkkasi. Jälleen kerran voin kiittää häntä – onneksi Risto on vielä enemmän kiinnostunut terveydestä ja kaikenlaisesta datasta.

Menin testeihin nähdäkseni, millainen on oikeasti terveydentilani. Kiinnosti myös nähdä, näkyykö kasvissyöntini testeissä. Kolesteroliakaan ei oltu ikinä mitattu.  Onhan se kiva saada ihan oikeita tuloksia ja dataa, eikä vain arvailla. Tavallisesti tälläisiä niin sanottuja turhia testejähän ei määrätä julkisella puolella ilman oireita. Oma oloni oli hyvä, paitsi olin väsynyt. Ajattelin sen johtuvan vain talvesta ja stressaavasta elämäntilanteesta. Kukapa ei olisi talvella vähän väsynyt? No – jos en olisi mennyt testeihin, en tiedä miten pahaksi tilanteeni olisi mennyt. Koska ferritiiniarvo paljasti, että raudanpuute oli aikamoinen.

Puhti verikokeet – kokemukseni

Testien valitseminen ja ostaminen Puhdin sivuilta on helppoa. Sen jälkeen voi varata laboratorioon ajan. Siinä piileekin koko homman mahtavuus – tavallisesti labrassa saa odottaa ainakin sen tunnin. Tässä tapauksessa voin vain mennä varatulle ajalle ja koko homma on hoidettu alle kymmenessä minuutissa.

Synlabin nopeudesta: Viimeksi Riston kanssa olimme varanneet ajat 7:40 ja 7:50. Olimme paikalla puolen jälkeen ja omaan aikaani mennessä meidät molemmat oli jo hoidettu!

Ostin *liikkujan paketin naisille, koska liikun paljon. Testipaketti on kattava ja siihen kuuluu mm. kolesteroli, vitamiinitasot, kreatiini, verensokeri, CRP (herkkä tulehdusarvo), maksan ja kilpirauhasen testit. Tuo testipaketti on tietysti hyvä vaihtoehto muillekin, kuin liikkujille sen kattavuuden vuoksi. Se on toki kalleimmasta päästä (149), ja edullisempiakin paketteja löytyy (laaja terveystarkastus esimerkiksi on 139). Itse ajattelen toisaalta niin, että en kuitenkaan verikokeissa ravaa ja omaan terveyteen on ihan ok satsata.

Vitamiinien testitulokset joulukuulta.

Kävin testeissä joulukuussa 2019. Osa testituloksista tuli samana päivänä, loput seuraavana. Olin yllättynyt hyvistä tuloksista etenkin vitamiinien kohdalla. Oikeastaan tunsin pientä ylpeyttä hyvistä tuloksista. Olin melkein terve kuin pukki! Odottamani D ja B12 vitamiinitasot olivat loistavat. Ja itse asiassa syön niitä lisäravinteena (tosin en joka päivä). Pidin siitä, että testitulokset ilmoitettiin selvästi ja niistä oli riittävästi lisätietoa kunkin testin kohdalla.

Raudanpuute paljastui ferritiinitestissä joulukuussa.

 

Raudanpuute ja magnesiumin puute

Huonot uutiset olivat alhainen ferritiini ja alhainen magnesium. Juoksen paljon, joten voi olla, että rautaa (ja magnesiumia?) kuluu siksi erityisen paljon. Matala rauta-arvo selittyy myös ruokavaliollani, sillä kasvissyöjänä rautaa on vaikeampi saada ravinnosta.

Tietojen saaminen oli pieni shokki ja helpotus. Tajusin, että olin tosiaan ollut väsynyt ja uupunut. Yritin vain puskea läpi. Syytin itseäni laiskaksi, kun tosiasiassa väsymykselle oli ihan oikea syy. Ei ihme, että uni maistui, joskus päivälläkin. Ei ihme, että hengästyin nopeasti ja juoksu oli välillä raskasta. Myös hiuksia lähti paljon. Tosin osittain se voi olla hormonaalista.

Ostin alkuun rautajuomaa ja Risto tilasi rautatabletit. Kuulin vähän joka puolelta neuvoja raudan syömiseen ja siihen, missä muodossa se imeytyisi parhaiten. Loppujen lopuksi sain raudan kuitenkin nousemaan nopeasti normaalille tasolle ihan vain rautatableteilla.

Rauta, jota söin (ja syön edelleen epäsäännöllisesti) on *natural element’s EISEN, jossa on 40g rautaa ja C-vitamiinia. Kyseinen tuote on tilattu Saksan amazonista, mutta vastaavia löytyy varmaan Suomestakin. (Edit: ei välttämättä löydykään niin helposti – esimerkiksi Ruohonjuuressa ei ollut!) Otin sitä joka aamu tyhjään vatsaan kolmen kuukauden ajan. Viimeisimmän kuukauden söin sitä vähän harvemmin, ehkä pari kertaa viikossa. Alussa toisinaan saatoin ottaa kaksikin tablettia, koska väsymys turhautti ja halusin tuloksia nopeasti.

Magnesiumia aloin myös ottamaan säännöllisemmin, joka ilta. Ennen otin sitä silloin tällöin.

Uudet Puhti-testit viiden kuukauden päästä

 

Nyt toukokuussa 2020 kävin mittauttamassa ferritiini ja magnesium tasot  uudelleen. Ostin pelkästään nämä testit. Ja nyt ne ovat kunnossa!

Ferritiini nousi terveelle rajalle viidessä kuukaudessa!

Viidessä kuukaudessa ferritiinitasoni nousi hälyttävästä 16,6 Ug/l vihreälle tasolle 50,9 μg/l . Kuulin etukäteen kauhupuheita siitä, kuinka rautatasojen nostaminen on vaikeaa ja vie aikaa, mutta mielestäni se nousi aika nopeasti. Tunsin myös olossa muutoksen. En enää ollut yhtä väsynyt enkä hengästynyt niin helposti.

 

Tärkeä kysymys: miten vatsani kesti raudan?

Vatsani on todella herkkä ja sillä kesti hetken tottua rautaan. Mietoja oireita oli, mutta ei mitään vakavaa – rautatableteistakin olin kuullut niin paljon huonoja kokemuksia! Nopeasti vatsai kuitenkin tottui ja nyt en huomaa mitään eroa tavalliseen tabletin ottaessa. Koska otan tabletin tyhjään vatsaan ja se sisältää imeytymistä helpottava C-vitamiinia, uskon sen olevan siksi hellempi vatsallekin (se siis oikeasti imeytyy eikä vain kulkeudu läpi).

Tämän kokemuksen perusteella voin suositella lämpimästi Puhdin palvelua. Valmiit paketit ovat ihanan kattavia ja toisaalta voi myös valita tietyt testit, jos epäilee vaikkapa raudanpuutetta! Ferritiinitestin voi ostaa erikseen, tai paketissa D-vitamiinin kanssa. Kaikki testit ja setit löydät *Puhdin sivuilta.

 

Onko teillä raudanpuutteesta kokemuksia? Entä tuntuuko idea verikokeista maksamisesta ihan järjettömältä? 

 

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top