Hairdresser’s worst nightmare AKA me as a client

kampaajakäynti kannattaa

I’m that person, who exploits hairdressers. Really, I’m the nightmare of a client who sits in their chair with impossible hair wanting the perfect curls in the colors of a unicorn.

The person, who tries to lighten their hair at home. Yep, done that.
The person, who experiments with colors and ends up with purple strands. Yep, on my list.
The person, who doesn’t listen to advice and acts on an impulse. Yep, definitely me.

And finally, the person who only ends up in a salon after ruining their hair first at home. Guilty as charged! But you know what? I’ve said the words “I’ll never touch my hair again at home” probably a hundred times, but now I really mean it: I’ll never touch my hair again at home.

There is a lesson to be learned here and I think I’ve finally learned it: hairdressers are worth the money. And also: I owe an apology to all the hairdressers out there, on behalf of women who’ve first underestimated their work by thinking that dyeing your hair at home is the same than going to a professional and then going to the salon to fix that (and leaving unsatisfied, because not everything can be fixed in just one visit).

from green hair to blonde

My hair from August to March. That green hair looks actually good in that photo, but don’t let it fool you. It wasn’t that blueish really. I went brunette, but I never liked it. The copper brown color that was used to hide the green stuck to my hair quite well. As in, my hair was orange. In the last picture you can see my own color which is really ashy. The roots are still coppery and yellow.

My recent hair catastrophe resulted in me having green hair. Yes, you read that right. I’ve had horrible hair for the past six months, waiting for the color to wear off. I tried to get rid of it in salons, but that green just wasn’t having it and it always came back. So I swallowed my pride and just waited for it to pass. And finally, it did. It wore off, but also my hair was a mess after the green dye and everything that was put on top of that to try and fix it (brown and copper dye).

For the longest time, I had hair that I wasn’t happy with and that had a lot to do with my confidence. Especially now that my face isn’t doing that well either (acne). I realized hair is actually a pretty important part of me and having the kind of hair that I like is self-expressing and makes me feel more confident and like myself.

So finally I decided to go to a salon, after a proper time had passed and the green wasn’t there anymore to distract the color. I picked a place, told my hairdresser about my situation and carefully asked if there was anything that could be done. Luckily, there was! And luckily, I ended up picking the perfect hairdresser for me and she did miracles for my hair (and my self esteem).

hair x kampaamo

When light hits my hair it almost looks white.

While I was sitting on that bench and left with satisfied hair I thought of all the reasons you should go to a salon for your hair:

 1. You get better results. Obviously. A professional knows what he or she’s doing so you avoid the disasters, be it a cut or a color change.
 2. Your hair stays healthy. Or healthier. The same applies here, a professional knows what products and compositions he/she should use.
 3. You get some time for yourself. Who doesn’t love a little pampering? I love the little massage I get when a hairdresser washes my hair.
 4. You learn useful tips and tricks from a professional. This might come as a shock to you, but you get for example instructions on how to take care of your hair and what products you should use (newsflash, professional products are really worth the money).
 5. You lose some weight during your visit. Oh wait, this might be a lie I just made up. I just felt so light walking out of my appointment!

Even though there’s still work to do to get it perfect, I love my new hair. Love, love love.  So may I introduce you to: Charlotta! Blonde as ever. Though she is planning on going even more cooler and lighter blonde (don’t worry, I’ll book an appointment for that).

Thank you Maarit from Hair X, for taking care of my hair. I can absolutely recommend her and the cute little salon in the heart of Kumpula, Helsinki.

hair x suosittelen

This was taken right after the appointment. If you follow me on snap (charkkueve), you already saw this. Actually if you follow me there, you also saw the green hair episode, which made a hilarious snapchat story.
hair x helsinki

why to go to a hairdresser

hyvä kampaaja helsinki

Me this monday. 

Do you dye your hair at home or do you go to a salon?

Share:
Pin Share

18 Comments

 1. Yiota
  2017-04-07

  Your hair looks so healthy and I love the colour! I am like you, I love to experiment at home and I did everything you can imagine but nothing beats the result you get at the salon but I just cannot sit there for 2-3 and wait, it’s just impossible for me!! Two years ago I tried to do ombre using a Loreal kit, let me tell you, I failed miserably, my hair looked terrible and two days later I returned to my old good brunette self!! Have a lovely weekend!! xx

  Yiota
  PinkDaisyLoves

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-07

   Haha thanks for sharing that! 😀 Have a lovely weekend <3

   Reply
 2. Been there, done that. Mä kärsin vieläkin muutaman kuukauden takaisesta hetken mielijohteesta jonka ansiosta tukkani on nyt kusenkeltainen. Vuosien työ hukkaan… Parin viikon päästä kampaajalle nöyränä tyttönä…

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-07

   Ah, ihanaa, etten oo yksin! Voih, mä muistan kun mulla oli kusenkeltainen, kauheeta. Noh, virheistä oppii, ehkä, lopulta. Toivottavasti saat hyvän tukan! <3

   Reply
 3. Matkatar
  2017-04-07

  Täällä taas kotivärjääjä,tyytyväinen sellainen. Käytän luonnonmukaista korkealaatuista hennaa. Itse asiassa usein leikkaankin hiukseni joten minusta kampaamokäynti on ihan liian kallista. Miten monesti olen tullut kampaajalta turhautuneena -ja olen koneillut kyllä kymmeniä ja kymmeniä kampaamoita. Toki jos ja kun haluan erilaisemman leikkauksen hiuksiin, menen kampaajalle mutta värjäykseen en ainakaan normiväreillä

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-07

   Hei jes, mä tavallaan odotinkin, jospa jollain ois päinvastaisia kokemuksia tästä. Koska tiedän, että moni värjää myös itse tukkansa kotona onnistuneesti. Kiva, et oot löytänyt sulle sopivat värit. Hennojakin on niin ‘helppoja’ nykyään ja jos lämmintä sävyä haluaa niin niillä ei ehkä niin voi mennä metsään, tosin riippuu aina hiuksesta. 🙂 Ja joo kampaajia on erilaisia ja mullakin on myäs negatiivisia kokemuksia = kampaajapelko. 😀 Kiva kun kommentoit!

   Reply
 4. Eleni
  2017-04-08

  Hey lovely! I never touch my hair at home, because I’m not capable. I know I’ll ruin it, I’m just not good enough. I always go to the salon to get it cut or coloured, but because my hair is very thick and there’s a lot of it, most hairdressers get it wrong and they ruin my curls the way they cut it. I need to be very careful. I experiment with length more than colour, I normally keep my natural with a couple of lighter not easy to see highlights :).

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-10

   Hey you! Yeah it’s definitely not easy to find the hairdresser that suits your needs! Natural hair with some highlights sounds perfect <3

   Reply
 5. Venla P
  2017-04-09

  Tosi ihanat hiukset! Suosittelen ehdottomasti kampaajalla käyntiä tilanteessa kuin tilanteessa. Toisaalta en ole koskaan hiuksiani kotona käsitellyt, joten en voi olla kertomassa suurta menestys- tai menetystarinaa kotona tehdyistä kutreista. Hyvä silti, että tunsit kampaajan olleen oikea, ja tehneen hyvää sun kutreille!

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-10

   Kiitos! Voih, oot kuule onnekas, jos oot säästynyt katastrofeilta. 😀

   Reply
 6. Biret
  2017-04-10

  Justiinsa tänään mietin, että voisin ostaa värin kaupasta että saan tämän hirveän juurikasvun peitettyä. Taidanpa kuitenkin varata ajan kampaajalleni, toivottavasti vain saisi mahdollisen nopeasti ajan! 😀

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-10

   Hahah, suosittelen kyllä kampaajaa! Eikös esimerkiksi tyvivärin käsittely ole suht edullistakin ihan sellaisenaan? 🙂 Aina ei tarvii ottaa hela hoitoa.

   Reply
 7. Kaisa
  2017-04-10

  Olen tässä aiheessa niin samanlainen kuin sinä! Kotona on kokeiltu kaikki ja sitten istun tummanvioletihtavan peikkotukkani kanssa kampaajan tuoliin ja vaadin saada oman viileän maantienruskean värini takaisin. Ja kaikki pitää saada nyt ja heti. Kun selviääkin, että projekti vaatii useamman kampaajakäynnin, kyllästyn ja hetken mielijohteesta värjään tukkani takaisin tummanruskeaksi.

  En kyllä ole aina ollut tyytyväinen tulokseen, jonka kanssa kampaajalta pois kävelen. Ehkä olen odottanut ihmeitä tai en ole osannut ilmaista itseäni tarpeeksi hyvin. Katastrofeja on siis syntynyt sekä kotona että kampaajan toimesta. Ja lisäksi saan kampaajan pesupaikan tuolista monen päivän päänsäryn, koska ne penkit on vaan niin epämukavia. Hemmotteluksi en sitä omalla kohdallani kutsuisi.

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-10

   Ihanaa, etten oo yksin! 😀 Ja jep, tietysti, kun ei ammattilainen itse ole niin on vähän vaikea sanoa, minkälaista lopputulosta voi edes odottaa ja minkälaisia tuloksia voi saada yhdellä käsittelyllä, jne. On niitä katastrofeja syntynyt mullakin myös kampaajan penkissä, valitettavasti. Pahin oli itse asiassa kampaajaopiskelija, eli ei ihan kampaaja vielä.

   Ja kampaajan pesupaikasta se vielä, että mä ennen vihasin sitä! Kaikki tuolit, joissa istuin tuntu aiheuttavan niskakipua ja selkä oli jotenkin ihan mutkalla. Mutta viime aikoina, nää kivut on kadonnut – ehkä kampaaja on siis vain osannut säätää pesualtaan oikealle korkeudelle? Tai sitten oon osannut parkkeerata itseni jotenkin mukavasti penkille. 😀

   Reply
 8. Amy
  2017-04-11

  Your hair looks great! Hair takes a long time to grow out so i don’t blame you for being THAT client. I’m the same way! lol

  The Blushing Pink

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-12

   Thanks haha!

   Reply
 9. Amy
  2017-04-13

  Your hair is beautiful! Years ago I went from black to white blonde haha, I think my hairdresser at the time hated me!

  http://amyevans.blog – Amy

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-04-14

   Haha, I bet so 😀

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top