One truth about cosmetics: Mineral oil

It says on Shell.au.com that:

“Mineral base oils come from crude oil that is processed in a refinery to separate out the fractions with useful lubrication properties and remove unwanted components such as waxes.”

.. and we’re talking about car maintenance here. How does it sound to use the same oil on your face that you use to take care of your car parts of furniture? Pretty extreme.

I got familiar with mineral oil when I first started at my new job at an organic skincare salon. My boss was a cosmetologist with a long career and she knew a lot about skincare and told the truth quite frankly. She took a look on my face and could tell which cream I had been using for many years. And she was right. I was using this cheap cream from a drugstore ’cause I thought that it was safe to use since it was from a drugstore.

As a cosmetologist I was quite shocked to realize how much of the products that we’re sold to are – well – crap. Drugstores and supermarkets all sell this cheap waste oil, plus some other bad ingredients just to put a product together. Mineral oil can be found in your products in names such as Mineral Oil or Paraffinum liquidum.

Mineral oil is a side product of crude oil. It’s odourless and well tolerated, which means that it causes only a little reaction that we can see and it makes your skin look smoother and softer. That’s why it’s used so much. But it’s impacts go on a lot deeper. If your skin is prone to impurities I’m a hundred percent sure it will clog up from mineral oil (and many other ingredients as well). Mineral oil makes this plastic-like wrap on your face that let’s nothing in or out. And that is no good.

Mineral oil is not recommended on baby’s skin, organic products don’t allow it and many brands advertise themselves with  “contains no mineral oils” -sentence. I also read that it’s impact on skin cancer is investigated (whaaat!). Internet is full of the topic both for and against but my logic says that if there’s that much smoke, there’s gotta be a fire. It’s also interesting that many professional skin care lines (used by professionals such as cosmetologists) don’t contain mineral oil.

I’ve also noticed that after I left the mineral oils out of my skincare routine my skin is better.

And when I left mineral oil out, I also left out silicones, preservatives, additives and parabens. How did I do that?

Simply by using ecocertified organic skincare products. Why did I ever use something that’s INCI- list was miles long and impossible to understand, even for me, who has had some education on the topic?

Now I can read the ingredients on my creams and really understand them. I’m not horrified of using it on my skin. And the best thing really – it feels better and more effective than some cheap drugstore cream.why i cant use mineral oil

Sources:

http:/www.virpivaisanen.fi/kauneudenhoidon-kemiaa-mineraalioljy/
http://www.point-of-skin.fi/content/safe%20skincare/Mineral%20Oils.html
http://www.cbsnews.com/news/moisturizers-linked-to-skin-cancer/

Share:
Pin Share

6 Comments

 1. mmm
  2017-01-07

  Apua! Mä olen ollut nyt pari vuotta tosi tarkka, mitä naamaani laitan – siksi vaihdoin kaikki markettimeikkivoiteet esim joe blascoon ja bareminerals/everyday minerals:iin.
  Pitääkin ihan tutustua tarkemmin, sillä mulla oli pitkään näppylätön kausi, mutta aloin käyttää argan öljyä ja siitä naama rasvottuu tosi paljon, vaikka päinvastoin pitäs hillitä sitä..

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2017-01-07

   No niimpä! Mä oon vaihtanut melkein kokonaan luonnonkosmetiikkaan tai ainakin koittanu rajata kaikki mineraaliöljyt, silikonit yms pois.
   Mun iho taas on tykännyt arganöljystä, mutta se on niin yksilöllistä varsinkin öljyjen kanssa! Rohkeesti vaan kokeilemaan muita öljyjä, peukutan kyllä niiden puolesta ihonhoidossa 🙂

   Reply
 2. Oona
  2019-09-11

  Törmäsin tähän blogitekstiin etsiessäni tietoa mineraaliöljystä pitämääni koulutusta varten. Tämä on vanha kirjoitus, mutta toivon, että olet sittemmin tutustunut aiheeseen lisää ja huomannut, että monet tässä postauksessa kirjoittamasi asiat ovat itseasiassa epätosia. Mineraaliöljy ei ole luonnon kannalta kestävin ratkaisu sillä se saadaan raakaöljystä. Mutta: raaka-aineen hinta tai mistä se on saatu, ei kerro sen laadusta tai turvallisuudesta paljoa. Monet luonnolliset aineet ovat hyvin toksisia. Mineraaliöljy on turvallista käyttää iholle. Sitä käytetään jopa sisäisesti. Tästä löytyy netistä runsaasti alan ammattilaisten (eli kemistien) kirjoittamaa tietoa. Mineraaliöljy, toisin kuin kasviöljyt, ei pilaannu tai härskiinny, tai aiheuta allergiaa. Mineraaliöljyt myös estävät kosteuden haihtumisen iholta paremmin kuin kasviöljyt, kuitenkaan tukkimatta huokosia.

  Reply
  1. Charlotta Takkula
   2019-09-11

   Hei! Ihan totta, että tämä on vanha kirjoitus, enkä välttämättä allekirjoita enää näitä ajatuksia. Ainakaan en enää ajattele näin radikaalisti. Mineraaliöljy sopii varmasti monelle, mutta itse oon kokenut sen vähän semmoisena elmukelmumaisena. Suosin öljyissä mielummin luonnollisia öljyjä, ihan vain, koska oon kokenut ne laadukkaimmiksi ja toimivammaksi omalle iholleni. Luonnollinen ei välttämättä kuitenkaan aina ole se paras, ihan totta. Kiitos kun kommentoit ja valaisit asiaa! Olisi kiva muuten lukea noita kemistien kirjoituksia, jos haluat linkata tähän? Ehkä voisin palata aiheeseen uuden tekstin kera.

   Reply
  2. Oona
   2019-09-11

   Itse luen paljon tämän kemistin kirjoituksia. https://labmuffin.com/is-mineral-oil-dangerous-part-1/ Tämä on nimenomaan mineraaliöljyä koskeva teksti. Hän tekee myös youtubeen hyvin informatiivisia videoita kosmetiikkaan liittyen. Iso suositus! Dr Dray nimellä youtube-videoita tekevä ihotautilääkäri tekee myös hyviä videoita eri kosmetiikan raaka-aineisiin liittyen.

   Reply
 3. lana
  2022-02-24

  https://www.terve.fi/artikkelit/kannattaako-kosmetiikan-ainesosia-valttaa

  Mineraaliöljy
  MITÄ ON: Raakaöljystä tislaamalla jalostettu raaka-aine, jota käytetään pehmentämään ihoa. Se muodostaa iholle kalvon, joka lukitsee kosteuden ihoon.

  MISSÄ KÄYTETÄÄN: Esimerkiksi huulipunissa, ihovoiteissa ja meikkivoiteissa.

  MAHDOLLISET HAITAT: Ei ole todettu aiheuttavan terveyshaittoja tai tukkivan ihohuokosia. Kosmetiikassa käytetään puhdasta mineraaliöljyä, joka ei sisällä karsinogeenejä.

  MITEN VOI VÄLTTÄÄ: Valitsemalla mineraaliöljyttömiä tuotteita.

  TUNNISTA: Paraffinum liquidum.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top